Pedicos
U bent hier: Home » Nuttige tips » Pedicure » het gevaar van likdoornpleisters

Het gevaar van likdoornpleisters

Eelt beschermt de huid tegen schuren en grote druk. Door slecht passende of te strak zittende schoenen, of door een verkeerde stand van de voeten, kan te veel eelt ontstaan. Het eelt kan weer uitgroeien tot een knobbel. Likdoorns of eksterogen zijn eeltknobbels op de voet , vaak bovenop of tussen de tenen. De schoen drukt de eeltknobbel in de huid. Dit is pijnlijk, vooral bij het lopen.

Eeltknobbels en likdoorns kunnen geïnfecteerd raken. Ze worden dan rood en extra pijnlijk. Het is dus verstandig om eelt, likdoorns en ontstekingen te laten behandelen door een pedicure. Clïenten zijn zich hier wel van bewust, maar gaan toch zelf aan de slag met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Dit tot bloedens toe. Als de pijn dan weer opkomt, verkiest men likdoornpleisters boven een afspraak met een professionele pedicure. Vervolgens wordt de gbruiksaanwijziging van het produkt half of zelfs helemaal niet gelezen. Soms gaat het goed, maar in veel gevallen begint de ellende dan pas echt....

Pleisters

Likdoornpleisters zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. De belangrijkste werkzame stof  in de pleisters is salicylzuur. deze stof werkt in op de hoornlaag van de huid. Het verweekt de eeltlaag, zodat deze makkelijker te verwijderen is. Bovendien remt het enigszins ontstekingen en de groei van schimmels en bacteriën. De produkten met salcylzuur verschillen in sterkte tussen de 1 en 50 procent. Bij verschillende topassingen worden verschillende sterktes gebruikt. Bij likdoorns en eeltknobbels wordt salicylzuur meestal gebruikt in een sterkte tussen de 10 en de 50 procent. De meeste pleisters bevatten 40 % salicylzuur. Elke leverancier van pleisters heeft zijn eigen gebruiksaanwijzingen aan het produkt toegevoegd. Bij de ene mag men de pleister maximum één dag laten zitten, terwijl men bij een ander merk de pleister tot wel drie dagen op de likdoorn mag laten zitten. Bij bijna elk merk wordt de koper er op de verpakking of in de gebruisaanwijzing op geattendeerd dat diabetespatiënten en mensen met bloedcirculatieproblemen de pleisters niet mogen gebruiken. Ook mag de likdoornpleister niet op open wonden worden gebruikt of bij overgevoeligheid voor aspirine. Helaas zijn er producten op de markt die niet voor deze gevaren waarschuwen. Opmerkelijk is dat geen enkele leverancier aangeeft dat de pleister niet mag nat worden. Als de pleisters namelijk nat worden, gaan de chemicaliën in de pleister uitlopen en komen zo in aanraking met de gezonde huid. Hierdoor verbrandt de huid.

Behandeling

 Voetverzorgers kampen met het probleem dat er soms al een likdoornpleister is geplakt als een cliënt uiteindelijk bij hen komt om een likdoorn te laten verwijderen. Na gebruik van zo'n pleister is de likdoorn erg week en moeilijk te verwijderen. De pedicure moet de cliënt terug naar huis sturen en de behandeling staken. De behandeling duurt onnodig langer en de plaats waar de likdoorn zat, moet extra beschermd worden, zelfs nog tot enige tijd na de behandeling. Ook de pijnklachten houden in dit geval langer aan. De cliënt is zich er echter niet van bewust, dat de pleister deze nadelige gevolgen kan hebben. Voor het verwijderen van een likdoorn kan een pedicure kiezen  voor een chemische pakking. Bij een chemische pakking wordt 33 procent salicylzuur gebruikt. De cliënt krijgt hierbij de boodschap om de te behandelen plek droog te houden, omdat het zuur anders de gezonde huid aantast. Verder weet elke pedicure dat een chemische pakking nooit gedaan mag worden bij diabetespatiënten. Het gevaar voor onnodige ellende wordt dus bij voorbaat al voorkomen.

Diabetici

Geen likdoornpleisters of chemische pakkingen gebruiken. Dit is niet voor niets. Het salicylzuur in de pleisters lost de huid als het ware op. Dit kan leiden tot wondjes of bijvoorbeeld een ulcus. Vaak worden deze wondjes en ulcera te laat ontdekt.

Overige verschenen tips


Pedicos - Concertplein 1, 8680 Koekelare - Tel: 051 58 05 47 BE0682.270.977

zondag / maandag  gesloten

openingsuren : 09-12 / 14-18u30       /   zaterdag  10 - 12   op afspraak