Pedicos
U bent hier: Home » Nuttige tips » Pedicure » hielspoor

HIELSPOOR

Omschrijving

Het hielbot is het grootste bot in de voet en is aan de meeste krachten onderhevig.
Een hielspoor is een abnormaal aangroeisel aan de onderkant van de hiel.
Het meest voorkomende symptoom bij hielspoor is de opstartpijn bij het uit bed komen en na een tijdje gezeten te hebben.

Mogelijke oorzaak

Midden onder de voet loopt een pees, de plantaire fascie (deze loopt vanaf de bal van de voet naar de onderkant van de hiel en zorgt dat je voetboog in tact blijft). Daar zit vaak veel spanning op.

In verloop van jaren kunnen door de grote krachten en abnormale pronatie (=afwijkende voetbeweging) op die pees bloedinkjes ontstaan t.h.v. de aanhechting op de hiel. Dit bloeden kan leiden tot nieuwe botvorming, wat kan leiden tot het vormen van een botspoor.
Dit botspoor hoeft niet de pijn te veroorzaken. Er zijn heel veel mensen die zo'n hielspoor op een röntgenfoto zullen tonen, maar totaal geen last van hun hiel hebben.

Vaak is het gevoeligste gedeelte de slijmbeurs die zich onder de hiel bevindt. (Een slijmbeurs is een met vloeistof gevuld zakje dat de hiel beschermt tegen de uitzonderlijk hoge krachten die hier plaatsvinden.)
Bij hoge druk door schoeisel met een dunne harde zool wordt de slijmbeurs gekwetst. Deze slijmbeurs raakt ontstoken en opgezet (slijmbeursontsteking) en veroorzaakt de pijn.

Behandeling
Een hielspoor is zeer hardnekkig. Je moet er dus rekening mee houden dat je pas na maanden of zelfs een jaar klachtenvrij zal zijn.
Je pedicure  zal je voorzien van een zooltje (siliconehiel  met een uitsparing)  waar de bursitis zit. Zo zal de hiel ontlast worden en de ontsteking kan tot rust komen en genezen. Je arts kan een ontstekingwerend en pijnstillend middel toevoegen aan de behandeling, zodat het genezingsproces iets sneller verloopt.

Daarom blijf niet lopen met pijn, na 2 maand gebruik is de pijn verdwenen.

Overige verschenen tips


Pedicos - Concertplein 1, 8680 Koekelare - Tel: 051 58 05 47 BE0682.270.977

zondag / maandag  gesloten

openingsuren : 09-12 / 14-18u30       /   zaterdag  10 - 12   op afspraak