Pedicos
U bent hier: Home » Nuttige tips » Pedicure » ingegroeide nagel

INGEGROEIDE NAGEL
Omschrijving
De nagel waarbij de scherpe rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt en pijnklachten geeft, vormt de eerste fase van wat op een ingegroeide nagel lijkt. Daarbij kan zich in de nagelplooi eelt of zelfs een likdoorn vormen. Dit noemt men een pseudo-ingegroeide nagel.
We spreken pas van een echte ingroeide nagel als de nagelpunt in de huid dringt, waardoor een verwondig van het omliggende zachte weefsel plaatsvindt. Dit veroorzaakt op zijn beurt een acute ontsteking. De nagelwal zal eveneens ontsteken. (=paronychia) Deze ingroei komt meestal voor aan de grote tenen.

Ontstaan
 • Verweekte huid: Door hyperhydrosis (overmatig zweten) of te vaak een heet voetbad ontstaat er een verweking van de sulcus, waardoor de nagelpunt sneller kan ingroeien.
   
 • Laterale druk: Door te smalle schoenen of strakke kousen is de dorsale druk groter en wordt de rand van de teennagel dieper in de sulcus gedrukt.
   
 • Dorsale druk: Indien er te weinig ruimte in de schoentop is, wordt de nagel dieper in de sulcus gedrukt.
   
 • Abnormale belasting: bvb een hallux valgus. De weefsels onder de nagel worden samengedrukt, zodat de sulcussen dieper worden.
   
 • Verkeerde knipwijze: Te kort en te hoekig geknipt, zal de nagel zich bij het verder groeien in het omliggende weefsel kunnen boren.

   
Behandeling
De voetverzorg(st)er zal een kleine spie uitknippen die zeker geen enkele onregelmatigheid meer bevat. Indien een splinter aanwezig is, wordt die zo mee verwijderd.
De nagelrand wordt mooi glad gemaakt. De sulcus gereinigd en gedesinfecteerd. In de sulcus zal een tamponade aangebracht worden, zodat de nagel niet opnieuw kan ingroeien.
Indien nodig wordt de teen ontlast.

Bij ernstige en chronische ingroeiing zijn er uitgebreide behandelingsmogelijkheden.
 • Het plaatsen van een nagelbeugel
   
 • Nageltractie (= verwijderen van de nagel)
   
 • Wig-excisie met partiële matrix-excisie (= stukje nagel en stukje van de matrix wordt verwijderd)
   
 • Wig-excisie met fenol-cauterisatie (= Met behulp van een fenol-gaas wordt de levende materie vernietigd ter hoogte van de matrix, zodat er plaatselijk geen nagel meer kan groeien)
   
 • Volledige nagelavulsie (=De volledige nagel en matrix worden verwijderd en vernietigd met behulp van een cautische oplossing)
   

Overige verschenen tips


Pedicos - Concertplein 1, 8680 Koekelare - Tel: 051 58 05 47 BE0682.270.977

zondag / maandag  gesloten

openingsuren : 09-12 / 14-18u30       /   zaterdag  10 - 12   op afspraak